Δεν είναι όλα τα λιπαρά τα ίδια. Υπάρχουν τα καλά λιπαρά
και τα κακά ή trans λιπαρά οξέα και είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε.
Μια από τις σοβαρότερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής αφορά στην κατανάλωση λίπους, με διαμορφωμένη στο ευρύ κοινό την αντίληψη ότι τα λιπαρά πρέπει γενικώς και αδιακρίτως να αποφεύγονται.
Η ανατροπή αυτής της τοποθέτησης, έρχεται πρώτα από όλα μέσα από τη φύση: το 50-60% της ενεργειακής απόδοσης που προσφέρει το υπέρτατο σε διατροφική αξία μητρικό γάλα, προέρχεται από λιπαρά! Παράλληλα, πλειάδα μελετών αποδεικνύει πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας αφού:
Αυτό λοιπόν που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως οι οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις υγείας, που συσχετίζονται με τα λιπαρά, προκύπτουν από μια διαταραγμένη ισορροπία στο είδος και στην ποσότητα των λιπαρών που προσλαμβάνουμε και όχι απλά στα λιπαρά.
Πώς διακρίνονται
Ανάλογα με τη σύνθεση τους, τα λιπαρά διακρίνονται σε:
Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες
Η ομάδα των λιπαρών που κατηγορείται ευθέως για σημαντική συμμετοχή στην εκδήλωση νοσημάτων φθοράς, είναι αυτή που περιλαμβάνει τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά. Έρευνες υποδεικνύουν πως στη διατροφή δυτικού τύπου τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά υπερβαίνουν κατά πολύ το 10% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων, όριο που έχει τεθεί ως μέγιστο και από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση.
Τα trans λιπαρά ενοχοποιούνται για την αύξηση της "κακής" χοληστερόλης και τη μείωση της "καλής", αλλά και την αύξηση της λιποπρωτεΐνης-a, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του ενδεχομένου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου