Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πιο υγιείς οι ηλικιωμένοι άντρες που τρώνε άφθονα ψάρια, κρέας.



Η αυξημένη κατανάλωση ζωικής προελεύσεως πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους άντρες να παραμείνουν γεροί και δυνατοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Διατροφής της Ιαπωνίας και τα πανεπιστήμια Tohoku και Teikyo, ζήτησαν από 1.007 συμπατριώτες τους, μέσης ηλικίας 67,4 ετών, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της νοητικής και σωματικής κατάστασής τους.

Στα ερωτηματολόγια αυτά απάντησαν σε ερωτήματα όπως πόσο εύκολη είναι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή οι έξοδοι για πληρωμές λογαριασμών, πόσο συχνά επισκέπτονταν τους φίλους τους ή πόσο συχνά ζητούσαν φίλοι και συγγενείς την συμβουλή τους για διάφορα θέματα.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, με βάση τα οποία χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση ολικών, ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι, μεταξύ άλλων, τα ψάρια, το κρέας και τα προϊόντα του, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί επτά χρόνια.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» (JAGS), όσοι άντρες έτρωγαν τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες είχαν κατά 39% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση των νοητικών και σωματικών ικανοτήτων με το πέρασμα του χρόνου.

Αντίστοιχη συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες, ούτε φάνηκε να ασκούν παρόμοια προστατευτική δράση οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μυϊκή δύναμη, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για προστασία από τις πτώσεις και τα κατάγματα.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυξημένη κατανάλωση για να διατηρηθεί η υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μεγάλη σημασία έχει η αυξημένη κατανάλωση ψαριών στην τρίτη ηλικία, διότι τα άλλα θρεπτικά συστατικά τους (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) παρέχουν πολλά πρόσθετα οφέλη, από την καταπράυνση του πόνου της αρθρίτιδας έως την προστασία από την άνοια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η έκπτωση των νοητικών και σωματικών λειτουργιών λόγω ηλικίας συνιστά «τεράστιο πρόβλημα» και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να βρεθούν τρόποι αναχαίτισής της.

Ένας τέτοιος τρόπος πιθανώς είναι η αύξηση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών μετά την ηλικία των 65 ετών.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα εκείνης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειξε πως ενώ η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών είναι επιζήμια για τους 50άρηδες, δρα προστατευτικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου